Priprema djeteta za vrtić

      Polazak djeteta u vrtić/jaslice veliki je događaj za dijete kao i za njegove roditelje. Dijete se u obitelji osjeća sigurno i zbrinuto, a odlaskom u vrtić ono se mora prilagoditi potpuno novoj sredini te steći povjerenje u nepoznate osobe. Stoga možemo reći da polazak u vrtić predstavlja veliku promjenu u djetetovom životu. Roditelji često suosjećaju s djetetom pa u vrijeme adaptacije postoji mogućnost prenošenja napetosti i nesigurnosti s roditelja na dijete. Ako vam je teško prolaziti odvajanje ili imate osjećaj da vam situacija izmiče kontroli, zamolite drugog člana obitelji, najbolje tatu da on prođe adaptaciju s djetetom. To s tatama obično vrlo dobro funkcionira! :) Naime, za razliku od tata, kod mnogih majki postoji problem odvajanja od djeteta, kada one svoje strahove i druge osjećaje lakše prenose na dijete. Svakako će trebati neko vrijeme kako bi dijete shvatilo da je u vrtiću ono sigurno i voljeno, da u vrtić polaze i ostala djeca koja su tamo bez roditelja te da roditelji uvijek dođu po svoju djecu. Svako dijete je individua sama za sebe te period adaptacije prolazi na svoj način. Neka djeca tako će se adaptirati odmah po dolasku u vrtić, dok će drugoj trebati nekoliko tjedana ili čak mjeseci za adaptaciju. Roditelji moraju prihvatiti da je to normalan proces kroz kojega prolazi svako dijete. Kod neke djece smetnje uzrokovane polaskom u vrtić mogu se pojaviti nešto kasnije. Nakon prvotnog oduševljenja počinju promjene u ponašanju. To je karakteristično za stariju djecu tj. vrtićki uzrast. 

  

 

Kakvo ponašanje očekivati tijekom prilagodbe?

 

Prilikom ostanka u vrtiću/jaslicama te odvajanjem od roditelja djeca mogu reagirati na različite načine.

- Ima djece koja burno reagiraju kod rastajanja s roditeljima, plaču i odbijaju komunikaciju. Ipak, većina se nakon što roditelj ode primiri i zaigra.

- Neka djeca zaigrano istražuju prostor , a nakon par dana ili tjedana pojavi se otpor, kad shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan, a u njemu se ne osjećaju sigurno.

- Burno obično reagiraju mlađa djeca, starija stoje kraj vrata ili prozora, odbijaju komunikaciju.

- Ponekad dijete odbija jesti, teško se uspavljuje i inače je plačljivo bez vidljivih razloga.

- Neka se djeca vrate na nezrelije oblike ponašanja; dijete koje je hodalo pribjegava puzanju, neki obavljaju nuždu u gaće, tepaju u govoru ili koriste geste. Sva ova ponašanja prolaznog su karaktera.

- Koliko će trajati prilagodba i kako će se ono ponašati, vele psihologinje, ovisi o starosti djeteta, prijašnjim kontaktima s djecom i odraslima, osobnosti djeteta, pripremi za vrtić te redovitom dolaženju. Naime, izostanci produžuju vrijeme prilagodbe.

 

Kako pomoći djetetu?

Prije polaska u vrtić/jaslice:

O polasku u vrtić s djetetom treba razgovarati na pozitivan način, vedro. Pričati mu o boravku u vrtiću, prošetati do igrališta ili parka koji su u blizini vrtića.

Nikako nije dobro plašiti dijete rečenicama poput- Tamo se mora sve pojesti! Tamo se mora spavati! Vidjet ćeš kad ti dođeš u vrtić!

Važno je što više osamostaljivati dijete u oblačenju, svlačenju, održavanju higijene, prehrani.

Kada krene u jaslice/vrtić: 

Prvih dana boravka poželjno je da dijete u vrtiću ostaje kraće vrijeme, potom se vrijeme ostajanja postepeno produžuje.

Važno je odgojitelja upoznati s posebnostima vašeg djeteta.

Da bi se dijete osjećalo sigurnije u novoj okolini dobro je da u vrtić ponese neku dragu igračku ili predmet, što će ga podsjećati na dom.

Tijekom razdoblja prilagodbe nije poželjno privikavati dijete na nove oblike ponašanja, npr. na odvikavanje od dude ili bočice jer ćemo dijete izložiti dodatnom stresu. Također nije tada dobro prestati dojiti dijete. 

Važan je jutarnji rastanak s djetetom. Roditelj mora biti smiren, ne smije pokazivati zabrinutost ili žalost jer dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati.Rastanak s djetetom ne smije se odgađati u nedogled jer time djetetu pokazujete da ste neodlučni u odluci da ostane bez vas. S druge strane. dugo smirivanje ili ponovno vraćanje produžuje vrijeme plača jer dijete očekuje da se roditelj vrati.

Nije dobro da roditelj pobjegne od djeteta. Budite iskreni, pozdravite ga i recite da ga volite,recite mu kada ćete doći po njega te održite riječ. 

Vrlo je važno ostvariti dobar kontakt s odgojiteljima jer će se dijete osjećati sigurnije kad vas vidi u ljubaznom kontaktu. 

Pri povratku iz vrtića posvetite se djetetu i provodite što više vremena s njime. Šetajte se, igrajte se, pričajte priče, mazite se i pokažite interes za djetetove doživljaje iz vrtića.

 

Dakle...

 

Polazak djeteta u jaslice i vrtić shvatite kao izazov. Pripremite se uvodnim razgovorima, literaturom i iskustvima drugih roditelja. Što vas zanima pitajte naše odgojitelje i ravnatelja. Pričajte s djetetom o boravku u vrtiću, šalite se  i pozitivno razgovarajte u njegovom prisustvu o ustanovi i odgojiteljima. Iskoristite sve izvore povratnih informacija o tome kako je vaše dijete provelo dan u vrtiću. Imajte povjerenja u odgojitelje i pokažite im to otvoreno. Pitajte ih za savjet, ne sramite se svoje brige. Nemojte kriviti sebe za trenutne odmake u ponašanju svog djeteta. Naši odgojitelji potruditi će se u fazi adaptacije vašem djetetu pružiti dodatnu pažnju i utjehu te što prije stvoriti socio-emocionalnu povezanost kako bi dijete steklo povjerenje u njih. Sve će to brzo proći i mir će se vratiti u vaš dom i srca.

Sretno!

 

Tihana Ledenko